Kulttuuri

 

Kansanperinteet ja kulttuuri ovat latvialaisille tärkeässä osassa ja Riika tunnetaankin kulttuurikaupunkina. Kulttuurinnälkäiselle Riiassa on paljon erilaista nähtävää ja koettavaa.

 

Kesäisin Riiassa järjestetään paljon erilaisia kulttuuritapahtumia. Laulu- ja tanssijuhlat ovat Latvian suurin kulttuuritapahtuma ja ne järjestetään kerran viidessä vuodessa. Perinne juontaa 1800-luvulta saakka. Juhliin osallistuu yli 300 000 musiikin ja tanssin harrastajaa, jotka laulavat, tanssivat ja soittavat viikon ajan.

 

Kansanperinnefestivaalit pidetään Riiassa kolmen vuoden välein. Festivaaleilla esitellään muinaisia latvialaisia perinteitä ja tapoja. Kyseinen festivaali on kansainvälinen Baltian suurin ja tunnetuin kulttuurifestivaali.

 

Kansallisooppera ja baletti tarjoavat erilaisia esityksiä, oopperaa, balettia, latvialaisia alkuperäisteoksia, modernimpia esityksiä sekä lasten oopperoita. Tarjolla on myös opastettuja kierroksia oopperatalossa, missä pääsee samalla kurkistamaan kulissien taakse.

 

Riian oopperafestivaali järjestetään vuosittain kesällä ja on Kansallisoopperan loppuhuipennus. Oopperafestivaali on perustettu 1998 ja tapahtuma on latvialaisille arvokas perinne. Tapahtumassa nähdään päättyvän kauden uudet tuotannot sekä edellisten kausien huomattavimmat esitykset.

 

Joka kevät järjestetään myös Baltian kansainvälinen balettifestivaali, jossa pääsee ihailemaan niin perinteistä kuin modernimpaakin balettia ja tanssia.

 

Museoita Riiassa on useita ja niistä löytyy laidasta laitaan jokaiselle kiinnostuneelle jotakin.

 

Etnografinen ulkoilmamuseo on yksi Euroopan vanhimpia ulkoilmamuseoita, jossa riittää paljon nähtävää ja koettavaa Latvian historiasta. Alueella on 118 vanhaa rakennusta ympäri Latviaa jopa 1600-luvulta lähtien.  Museossa pääsee tutustumaan eri aikakausiin ja ihmisten elämään. Näyttelysalissa on vaihtuvia näyttelyitä sekä erilaisia tapahtumia ja markkinoita, joissa pääsee tutustumaan esimerkiksi käsityöläisten töihin.

 

Latvian kansallisessa taidemuseossa on esillä taideteoksia eri aikakausilta 1800-luvulta lähtien.

Nykytaiteen museossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä 1950-luvulta nykypäivään saakka.

 

Riiassa on useampia museoita, jotka kertovat tarinaa Latvian sota-ajasta sekä sodan jälkeisistä ajoista. Sotamuseo esittelee sodankäyntiä ja siihen liittyviä aseita ja esineitä, kuten sotilasasuja, ansiomerkkejä ym. vuodesta 1916 nykypäivään saakka. Miehitysmuseossa pääsee tutustumaan Latvian sodanjälkeiseen aikaan, jolloin maa oli Neuvostoliiton ja Saksan miehittämänä, vuodesta 1940 – 1991 Latvian itsenäistymiseen saakka. Nähtävillä on erilaisia valokuvia, esineitä ja muuta tietoa.

 

Kulmatalo

Kulmatalo on entinen KGB:n päämaja, josta on tehty museo. KGB:n museo on jätetty sellaiseen kuntoon kuin se alunperin oli. Karu museo avaa sitä millaista aika oli miehityksen aikana toisesta maailmansodasta itsenäistymiseen saakka.

 

Historia- ja merenkulkumuseo on yksi Baltian ja koko Euroopan vanhimpia museoita. Museossa esitellään Latvian historiaa ja esillä on yli 50 000 historiallista ja merenkulkuun liittyvää esinettä.

 

Perinteisten museoiden lisäksi Riiasta löytyy useita teemamuseoita. Suklaa- ja olutmuseot tarjoavat nähtävää ja maisteltavaa herkkujen ystäville. Muotimuseossa pääsee tutustumaan eri aikakausien vaatteisiin ja asusteisiin 1300-luvulta saakka. Moottorimuseossa pääsee tutustumaan neuvostoaikaisiin autoihin sekä muihin vanhoihin museoautoihin. Junista ja lentokoneista kiinnostuneille löytyy myös omat museonsa.

 

Museoiden lisäksi kaupungissa on myös paljon erilaisia taidegallerioita.

Vanhassakaupungissa voi tutustua eri aikakausien rakennuksiin ja arkkitehtuuriin. Useat rakennuksista ovat kulttuurimonumentteja ja niitä on entisöity, jotta niiden loisto säilyy. Tyyleistä löytyy niin goottilaista, barokkia, jugendia, klassismia kuin moderniakin, jotka sekoittuvat keskenään.

 

Lähteet:

https://www.liveriga.com/en/40-top-museums?page=1

http://www.latvia.travel/fi/nahtavyys/riian-historia-ja-merenkulkumuseo

https://gugel-travels.com/index.php/fi/riika

http://www.latvia.travel/fi/artikkeli/laulu-ja-tanssijuhla

http://www.latvia.travel/fi/artikkeli/kansanperinteet-ja-historialliset-traditiot

http://www.latvia.travel/fi/nahtavyys/latvian-etnografinen-ulkoilmamuseo-riiassa

http://www.latvia.travel/fi/artikkeli/musiikkifestivaalit

http://www.latvia.travel/fi/nahtavyys/latvian-kansallisooppera-ja-baletti

https://www.ikaalistenmatkatoimisto.fi/kohteet/latvia/riika/tekemista-riiassa/riian-nahtavyydet/


Kommentit

Kulttuuri — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>