Ostoksilla Riiassa

Tärkeimmäksi ostosalueeksi on muodostunut rautatieaseman seutu. Jokaisen Riian-kävijän kannattaa poiketa rautatieaseman takana sijaitsevalla Baltian suurimmalla torilla. Riian keskustorilla on myytävänä kaikkea maan ja taivaan väliltä. Tunnelma on ainutlaatuinen.

Torin ohella kauppatavaraa löytyy Origon ostoskeskuksesta, jossa on paljon erikoisliikkeitä. Origo sijaitsee osoitteessa Stacijas laukums 2 ja se on avoinna klo 10–22. Lähellä rautatieasemaa sijaitsee myös Riian Stockmann. Stockmann on avoinna klo 9-22 ja se sijaitsee osoitteessa 13. Janvara iela.

Mols-kauppakeskus sijaitsee lyhyen matkan päässä keskustasta. Perille pääsee raitiovaunuilla 3, 7 ja 9. Isossa ostoskeskuksessa riittää kauppoja joka makuun. Mols sijaitsee osoitteessa Krasta 46. Se on avoinna 10–22.

Centrs on Riian perinteisin tavaratalo jo 1920-luvulta. Täysin nykyaikaistetussa rakennuksessa on useita erikoisliikkeitä, kahviloita ja pikaruokapaikkoja. Centrs on avoinna klo 8–22 ja se sijaitsee osoitteessa Audeju 16.

Tyypillisin turisteille tarjottava matkamuisto ovat meripihkakorut, joita myydään niin torikojuissa kuin tavarataloissakin. Meripihka on fossiilista muinaisten havupuiden pihkaa, jota kerätään Itämeren rannikolta. Se on ollut latvialaisten keskuudessa erittäin arvostettua kautta aikojen. Suosittuja tuliaisia ovat myös käsintehdyt pellavaliinat sekä villapaidat ja –sukat, joita mummot myyvät kaduilla. Matkamuistomyymälöistä löytyy kauniita keramiikka- ja lasiesineitä sekä kansallispukuihin puettuja nukkeja ja puisia leikkikaluja. Kuuluisa Laima-suklaa maistuu lapsille.

Pakollinen tuliainen on Riian balsami. Jotkut maistavat yrttijuomaa vain kerran, mutta melkein kaikki tuovat sitä matkaltaan tuliaisiksi. Arvostettu kansallisjuoma on pakattu tyylikkäisiin ruskeisiin savipulloihin, joita on erikokoisia. Lähes mustan juoman koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus,  mutta seoksessa on ainakin yrttejä, sitrusaromeja, hunajaa ja minttua. Joidenkin mielestä balsami on osin makeaa, osin katkeraa. Neuvostovallan aikana mustan balsamin tuotannossa oli tauko, mutta nykyisin sitä saa joka ravintolasta ja ruokakaupasta. Pikarillinen sopii mainiosti vaikkapa kahvin tai teen kanssa. Monet käyttävät balsamia juomasekoituksissa.

 


Kommentit

Ostokset — 2 kommenttia

  1. Paatuneille Viron matkaijoille tiedoksi. Latvia on nykyään paljon Viroa halvempi. Varsinkin Viron alkoholiveron korotuksen jälkeen on kannattanut ajaa Latvian rajalle ostamaan juhlajuomat. Siellä käyvät veljeskansan asukkaatkin ostoksilla.

  2. Yrittäkäähän taivuttaa kaupungin nimi RIIKA oikein! Riika, Riian, Riiassa, Riikaan jne. Se taipuu kuten meidän kalamme siika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>