RIIAN NÄHTÄVYYDET

Tuomiokirkko (Rīgas doms)

Riian tuomiokirkko on Baltian maiden suurin keskiaikainen kirkko. Tuomiokirkko mahtavine urkuineen on Riian symboli. Osittain goottilaista ja osittain barokkityyliä edustava Tuomiokirkko rakennettiin piispa Albertin aloitteesta. Se rakennettiin 1200-luvulta 1700-luvulle. ja tästä syystä kirkko edustaa eri kausien tyylisuuntia. Kirkossa on maailman neljänneksi suurimmat ja kauneimmat urut. Unissa on kaikkiaan 6718 puista ja metallista urkupilliä. Tuomiokirkon torni kohoaa 90 metriin vanhassa kaupungissa.

Pyhän Pietarin kirkko (Pētera baznīca)

Pyhän Pietarin kirkko on yksi Baltian maiden vanhimpia ja arvokkaimpia keskiaikaisia rakennuksia. Se rakennettiin alun perin vuonna 1209, ja sitä laajennettiin 1400-luvulla. Kirkon nykyinen torni valmistui vuonna 1746. Neuvostoaikana torniin rakennettiin hissi, jonka jälkeen yleisö on voinut nousta hissillä katsomaan näköaloja. Tämän 123-metriä korkean tornin näköalatasanne sijaitsee 72 metrin korkeudessa.

Vapauden muistomerkki (Brīvības piemineklis)

Vapauden muistomerkki on rakennettu 1920-luvun alussa tapahtuneen Latvian vapaussodan voiton kunniaksi: muistomerkki kunnioittaa Latvian vapaussodassa (1918–1920) kaatuneita. Tämä 42 metriä korkea historiallinen monumentti on äärimmäisen tärkeä kansallinen symboli, joka toimii usein julkisten kokoontumisten ja virallisten tilaisuuksien keskipisteenä Riiassa.

Vapaudenpatsas

Neuvostovallan aikana kaikki vapaudensymbolit poistettiin katukuvasta, mutta Riian 42 metriä korkea monumentti jätettiin syystä tai toisesta pystyyn. Patsasta kutsuttiin ”matkatoimistoksi”, sillä jos joku rohkeni viedä sen juurelle kukkia, rangaistuksena oli menolippu Siperiaan. Miliisi piti huolen siitä, että riikalaiset kiersivät muistomerkin riittävän kaukaa.

Nyt latvialaisten rakastamalla paikalla on aina kukkia ja päiväsaikaan kunniavartiosto. Myös valtiovierailujen eri maiden johtajat käyvät Vapaudenpatsaan äärellä. Patsaan naishahmon kolme tähteä kuvaavat Latvian historiallisia maakuntia. Alaosan kivihahmoilla kuvataan Latvian traagista historiaa.

Mustapäiden talo ja Raatihuone

Tarkka-ampujien aukion laidassa seisovien Mustapäiden talon ja Raatihuoneen kullatut yksityiskohdat kiiltävät, sillä nämä kaksi komeaa rakennusta pystytettiin uudestaan kaupungin 800-vuotisjuhlien kunniaksi. Alkuperäiset rakennukset tuhoutuivat 1941.

Mustapäiden talo kuului Mustapääveljesten järjestölle, joka oli saksalaisten naimattomien kauppiaiden vaikutusvaltainen kilta. Nimi tulee mustaihoisesta Rooman legioonalaisesta Mauritiuksesta, joka kärsi marttyyrikuoleman kristittyjen puolesta. Pyhimyksen pää on kuvattu rakennuksen pääoven yläpuolella. J

Julkisivun upein yksityiskohta on koristeellinen kello, joka näyttää ajan lisäksi kuukaudet, viikonpäivät ja kuun vaiheet. Raatihuoneen porraspäätyinen julkisivu on rakennettu yhteensopivaksi Mustapäiden talon kanssa. Rakennusten edessä on hiekkakiviveistos, joka esittää miekkaa pitävää Rolandia, vapaan kaupungin symbolia. Mustapäiden talo ja Raatihuone ovat avoinna klo 10–19. Osoite on Ratslaukums 6.

Riian tori

Baltian suurin tori sijaitsee rautatieaseman takana. Sinne kannattaa suunnata askeleensa, jos haluaa aistia aitoa tunnelmaa. Myytävänä on kaikkea mahdollista rihkamasta ruokatarvikkeisiin. Myyntikojuja on vieri vieressä, ja lisää löytyy kaarihalleista, jotka aikoinaan palvelivat Kuurinmaalla ilmalaivojen halleina. Kannattaa poiketa sisälle kaarihalleihin, joiden kala-, liha-, makkara- ja vihannestarjonta saa aistit herkistymään. Riian tori on avoinna klo 8–18 ja se sijaitsee osoitteessa Pragas 1.

Miehitysajan museo

Museo esittelee asioita, joista piti vaieta koko 50-vuotisen miehityksen ajan. Rakennus toimi neuvostoaikoina Latvian punaisten tarkka-ampujien museona. Nämä miehet taistelivat Venäjän vallankumouksen aikana tsaarin hallintoa vastaan. Monet pitävät rakennusta Riian rumimpana, ja toivovat, että aukiota rumentava talomöhkäle siirrettäisiin muualle. Museo on avoinna ti–su klo 11–18 osoitteessa Strelnieku laukuma 1.

Moottorimuseo

Mezciemsin kaupunginosassa sijaitsevaan Riian moottorimuseoon pääsee helposti bussilla tai omalla autolla, ja se on hyvä pysähdyspaikka Via Balticaa ajaville. Museo on omistettu autoille, moottoripyörille ja polkupyörille. Suurimman mielenkiinnon kohteena ovat Mosset, Volgat ja Popedat sekä entisten neuvostojohtajien ajoneuvot. Esillä ovat mm. Stalinin ja Hrutsevin limusiinit sekä Breznevin kolaroima Rolls Royce. Moottorimuseo on avoinna ma klo 10–15 ja ti–su klo 10–18. Se sijaitsee osoitteessa Eizensteina iela 6. Moottorimuseon lähelle pääsee bussin linjoilla 15, 15A ja 21. Johdinautolla 18 pääsee lähimmäksi moottorimuseota.

Latvian kansatieteellinen museo

Latvian kansatieteellinen museo sijaitsee Riian ulkopuolella, mutta sinne pääsee helposti bussilla. Aikaa kannattaa varata pari kolme tuntia, sillä nähtävää riittää. Museo esittelee Latvian eri maakuntia, joten se tarjoaa hyvän käsityksen maan eri osien elämästä ja rakennuskannasta 1700–1800-luvuilla. Suomensukuisille liiviläisille on oma osastonsa. Kaikkiaan alueella on 118 taloa. Museossa pidetään pitkin vuotta erilaisia kansan-musiikki- ja työnäytöksiä. Vanhat ammatit tulevat näin tutuiksi nykyajan ihmisille. Museo sijaitsee osoitteessa Brivibas gatve 440. Se on avoinna joka päivä klo 10–17. Bussilinja 1 kulkee Brivibas ielaa pitkin.

Lido Atputas Centrs

Lido-ketjun kuuluisin ravintola-huvipuistokompleksi pitää kokea. Siitä on tullut Riian suosituimpia nähtävyyksiä, ja sitä kutsutaankin ”Latvian Disneylandiksi”. Euroopan suurimmaksi nimetty hirsirakennus sijaitsee hieman kaupungin ulkopuolella, mutta sinne pääsee helposti omalla autolla tai raitiovaunulla. Kolmikerroksisen ravintolaosaston sisustus ja ruokavalikoima ovat ylitsepursuavia. Ravintola toimii buffet-periaatteella. Palvelu on joustavaa ja ystävällistä. Usein tarjolla on myös elävää musiikkia. Ulkoalueella voi ajaa karusellia, liukua mäkeä ja kiipeillä. Lido Atputas Centrs sijaitsee osoitteessa Krasta iela 76 ja se on avoinna joka päivä klo 10–24. Parhaiten ravintola-huvipuistokompleksiin pääsee raitiovaunun linjoilla 3, 7 ja 9 keskustasta rautatieaseman vierestä. Matkan taittaa helposti myös bussilla linja 17A.

Riian Sirkus

Sirkus tarjoaa pikantin vaihtelun matkaohjelmaan, ja ainakin lapset viihtyvät. Näytteillä on tiikereitä, hevosia, apinoita ja kaneja. Etenkin voimistelijat ovat taitavia esiintyjiä. Musiikki pauhaa, katsojat nauravat ja hattarat menevät kaupaksi. Riian Sirkus sijaitsee osoitteessa Merkela iela 4 ja lipunmyynti on avoinna klo 10–19.


Kommentit

Nähtävyydet — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>